De ene imker is de andere niet, dat is waar je snel achter komt als je ooit begint met bijenhouden. Een imker is altijd bereid om zijn mening te delen en deze mening kan totaal verschillen met die van andere imkers.
Waarom mensen in eerste instantie starten met bijenhouden heb ik nooit begrepen. Wat zeker is is dat de meeste imkers aan het bijenvirus leiden. Bij sommige knapt er wat als ze ooit bevangen worden door de charme van de honingbij.
De honingbij wordt een obsessie voor de imker en een echte imker zal dus altijd klaar staan voor zijn dames. Het leven van een imker gaat echter niet altijd over rozen.
Elke imker loopbaan is anders en zet twee imkers naast elkaar en ze zullen het nooit snel met elkaar eens zijn. Waar ze het wel over eens zijn, is de passie voor de bijen. In het bijenseizoen gaan de dames voor alles.
Imkers schuiven hun mening niet onder stoelen of banken en zijn altijd bereid om een mening te delen. En het leuke is een imker geeft zichzelf bijna geen ongelijk.
Als je ooit een imker tegenkomt of start met bijenhouden zul je snel genoeg merken dat ze een sterke mening hebben. En is geen imker hezelfde
Een imker is nooit uitgeleerd, en ik vind het diversiteit aan soorten imkers ook leuk m te zien.
De imker gaat altijd een bepaalde ontwikkeling door in zijn imker bestaan. Tijdens zijn loopbaan zal hij zijn eigen manier van werken en philosophie ontwikkelen.
Imkers kunnen hevige discussies met elkaar aangaan als het gaat om de juiste werkwijze van bijenhouden.
In het grote geheel verschillen de meeste werkwijzen niet heel veel met elkaar, immers de biologie van de bij is niet veranderd. Maar imkers kunnen uren discussiëren over de kleine details. In deze discussies ben ik ook terecht gekomen aan het begin van mijn imker carrière.
Als beginnend imker kun je alleen maar zoveel mogelijk informatie op te nemen en je moet hierna tijd nemen om dit te laten bezinken. Een ware manier van bijenhouden bestaat niet.
Ik merk het aan mezelf, toen ik een aantal jaar geleden was begonnen was ik een imker uit het boekje. Maar naarmate je meer leert begin je steeds meer te twijfelen over wat het beste zou kunnen zijn.
Persoonlijk ben ik van mening dat ik de bijen moet faciliteren in hun ontwikkelingen door het jaar heen. Ik probeer met “mijn” manier van de Aalstermethode, de bijen de goede richting op te helpen.
Door nieuwsgierig te blijven en mezelf te blijven verwonderen over het reilen en zeilen van de honingbij, probeer ik mijn werkwijze te blijven ontwikkelen.
En het belangrijkste heb plezier in je hobby.
Photo credits: T. Oosterveer
Leave a Reply