Cirrus wolken zijn hoge wolken en zo zijn ze ook geclassificeerd in de wolken classificatie en de hoogte kan variëren van 6 km tot en met 12 km. De wolken bestaan helemaal uit ijskristallen, dit komt omdat op deze hoogte er geen vloeibare water druppels bevinden.
Door de hoogte van de wolk kan het lijken dat de wolk onderdeel is van een andere wolk. Echter is de cirruswolk in de wolken classificatie een aparte groep.
Cirrus wolken ontstaan vaak door een valstroom (virga) van de altocumulus of de cirrocumulus wolken. Een valstroom ontstaat doordat er neerslag uit een wolk valt maar deze sublimeert of veranderd in ijskristallen voordat deze de grond kan bereiken. Ook kan een cirruswolk ontstaan als overblijfsel van een cumulonimbus wolk.
Het merendeel van de wolken soorten zien er solide en stevig uit. Denk maar aan een cumulonimbus wolk of een cumulus congestus wolk. Maar door de ijswerking die plaatsvindt in cirruswolken kunnen ze een hele zachte verschijning hebben. Mij doet het soms denken aan suikerspin want net uit de suikerspin machine komt.
De ijskristallen vormen lange strengen welke langzaam omlaag vallen in de luchtstroom op 6000 meter hoogte. Het karakteristieke uiterlijk van de cirruswolk komt doordat ijskristallen langzamer vallen als waterdruppels en hierdoor vormen ze de lange strengen.
Het uiteindelijke vorm van de cirrus wordt bepaald door de wind snelheid. De wind trekt de cirruswolk twee verschillende kanten op namelijk de horizontaal en verticaal.
Dit is een type wolk wat helemaal nergens heen lijkt te gaan. Als ik omhoog kijk en probeer de verschillende soorten te onderscheiden moet ik me best doen om enige vorm verandering te herkennen.
Maar dit is slechts bedrog, de windsnelheden op 6000 meter hoogte zijn hoger dan bijvoorbeeld op 2000 meter. Daarom kan de snelheid van de wolk hoger zijn dan van andere wolken type. Alleen door ons referentiepunt lijkt het net of de wolk nergens heen gaat.
Zoals eerder vernoemd heeft de cirruswolk een aparte classificatie. Hierin bevinden zich 5 onderscheidingen. En al deze hebben verschillende vormen. Als voornemen van 2018 heb ik tekenen weer als hobby opgepakt. Om meer te weten te komen over wolken probeerde ik elke soort en vorm na te tekenen.
Hieronder kan je mijn pogingen vinden, omdat het lastig is om alleen foto’s te vinden van een soort wolk met alleen zijn karakteristieken heb ik geprobeerd om alleen het type weer te geven. Sommige tekeningen zijn wat beter gelukt dan andere.
Cirrus Castellanus (Ci cas)
Cirrus Castellanus kan op een cumulus humilis lijken welke verdwaald is op grote hoogte. De castellanus is een dichte wolk met kleine uitstulpingen of rondingen bovenop de wolk. De onderkant is bijna vlak met vallende cirrus strengen.
Korte Bio:
Afkorting: Ci cas
Hoogte: 6000 – 12000 meter
Neerslag: geen
Cirrus floccus (Ci flo)
Cirrus-Floccus is vlokvormig en is vaak te zien in combinatie met andere cirrus strengen.
Korte Bio:
Afkorting: Ci Flo
Hoogte: 6000 – 12000 meter
Neerslag: geen
Cirrus fibratus (Ci fib)
Korte Bio:
Afkorting: Ci Fib
Hoogte: 6000 – 12000 meter
Neerslag: geen
Cirrus spissatus (Ci spi)
Korte Bio:
Afkorting: Ci spi
Hoogte: 6000 – 12000 meter
Neerslag: geen
Cirrus Uncinus (Ci unc)
Cirrus Uncinus heeft veel vergelijkingen met de cirrus fibratus. Alleen de unicus heeft meerdere onregelmatigheden (bijvoorbeeld een haakvorm).
Korte Bio:
Afkorting: Ci spi
Hoogte: 6000 – 12000 meter
Neerslag: geen
Leave a Reply