• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Landlooper.nl

Bestemming onbekend

  • Home
  • Imker Notities
  • Wolken
  • Over Mij
  • Vogels | Kraaien
  • Shop
  • Investeer in Natuur

De Dar | Honingbijen

May 20, 2018 by admin Leave a Comment

Bee drone
Dar (bron: Flickr)

De mannetjes bij of ook wel de dar genoemd heeft als belangrijkste taak het bevruchten van de koningin. De dar is groter dan de werkster bijen en zwaarder dan de koningin. De dar is de enigste bij in het bijenvolk wat geen angel heeft. Hij kan zichzelf dus ook niet verdedigen

Als je als beginnende imker naar de koningin in de kast zoekt dan wordt de dar wel is verward met de koningin. Echter dit is een veelgemaakte fout, het makkelijkste waar je een dar aan kan herkennen zijn de grote ogen welke helemaal doorlopen tot aan de bovenkant van zijn kop.

Hieronder wordt beschreven hoe het leven van een dar eruit ziet.

Regeling van het aantal darren in een volk

Darrenraat wordt aangezet aan het begin van het voorjaar als de meeste winterbijen worden vervangen door zomer bijen. Darren groot brengen kost een hoop energie voor een bijenvolk daarom kan een groter overwinterd volk eerder beginnen met darren kweken dan een klein volkje.

Als een imker meerdere kasten heeft kan de darren productie wel is een paar weken verschillen vergelijkbaar per kast. Een dar heeft ongeveer 37 dagen nodig om geslachtsrijp te worden (van ei tot uitvliegen). De bijen zullen dus vroeg moeten starten als ze het zwermen succesvol willen laten verlopen.

Van Ei tot Dar

Het begint allemaal met een eitje, welke gelegd wordt door de koningin. Een koningin kan onbevruchte of bevruchte eitjes leggen Zoals eerder uitgelegd worden de onbevruchte eitjes mannetjes bijen, Daarom zijn darren ook genetisch vergelijkbaar met de koningin.

Darren hebben grotere cellen nodig om goed te kunnen groeien. Omdat het volk eerst prioriteiten stellen aan voldoende werksterbijen en pas later besluiten om darren te kweken vind je darrenraat vaak onderaan het broednestd. Een dar heeft totaal 24 dagen nodig om zich te kunnen ontwikkelen van ei tot dar, met de volgende verdeling.

Dag 1 – 3: Een larve zal na drie dagen uit het eitje kruipen. De werkster bijen zullen de larve hierna voeden.  

Dag 3 – 9: Het voeden gaat ongeveer 6 dagen door waarna de larve zich tot een pop zal spinnen. Als de larve verpopt is, zullen de bijen de cel afdekken met een laagje was.  

Dag 9 – 24 (25*): De dar zal na 15 dagen uit de cel kruipen.

* De uitloop datum kan voor darren 1 dag verschillen als er koude periodes zijn. Doordat darren onderaan het broednest hangen en werksters in koude periodes naar elkaar toe kruipen. Zullen de darren bepaalde periodes geen warmte ontvangen van de werksterbijen, waarbij de ontwikkeling kan vertragen. Hierdoor kan het zijn dat de ontwikkeling een dag langer duurt.

Darren dieet

Darren hebben een hoop eten nodig om zich te ontwikkelen. Darren zijn ongeveer 2.5 keer groter dan werksters.

De larve zijn ook groter en hebben hierdoor ook meer eten nodig. De larve worden ongeveer 1150 keer bezocht op een dag, terwijl dit voor werkster larve een stuk minder is.

Nadat darren geboren worden, zullen ze nog een periode van 4 dagen gevoed worden door werksterbijen. Ter vergelijking werksterbijen zijn meteen onafhankelijk bij geboorte. Gedurende deze vier dagen wordt het voeden geleidelijk afgebouwd.

Het benodigde stuifmeel voor darren larve is ongeveer 5 keer hoger als dat voor een werksterbij larve. De larve geven een bepaald feromoon af als ze bijgevoed moeten worden. Dit feromoon wordt ook opgepikt door de varroa mijt, waardoor ze makkelijk de darren cellen kunnen vinden.

Soms komt het voor dat de werksterbijen het darrenbroed in de steek laten. Gedurende het jaar heb je uitzonderlijke tijden met veel dracht waardoor ook de werksters met binnen dienst naar buiten moeten.

Hierdoor kan het voorkomen dat de darren niet genoeg gevoed worden. waardoor ze zich niet genoeg ontwikkelen, ze worden dan uit hun cel verwijderd en de kast uit gegooid.

Migrerende Darren

De voornaamste taak van de dar is om de koningin te bevruchten. Darren zullen als ze 6 tot 8 dagen oud zijn starten met oriëntatie vluchten. Dit gebeurd vaak laat in de middag en gedurende een paar minuten verkennen ze de omgeving. Wanneer de darren 12 dagen oud zijn zullen ze op zoek gaan naar een potentiële koningin om te bevruchten.

Het is belangrijk dat een imker genoeg darren in zijn volk aanwezig heeft. Vaak wordt darrenraat weg gesneden om de varroamijt te bestrijden. Echter wees wel voorzichtig dat je niet alles wegsnijdt omdat een koningin ongeveer 20 verschillende darren nodig heeft om goed mee te kunnen paren. Voor mij is ongeveer 1 a 2 broedramen met darren een gezonde verhouding per volk.

Darren verzamelplaats

Darren verzamelen zich op darren verzamelplaatsen. Op deze plek paren de maagdelijke koninginnen met verschillende darren van meerder kasten. Er is een hoop mysterie rond deze verzamelplaats. Ze bevinden zich vaak ver van de kast af en de darren vliegen op een hoogte van 15 tot 30 meter boven de grond. De omvang kan wel een paar honderd meter zijn.

De darren verzamelplaats wordt vaak meerdere jaren achter elkaar gebruikt. Hoe de darren de plek vinden is vaak een raadsel. Omdat darren vaak niet overwinteren is het bijzonder dat ook nieuwe darren deze plekken weten te vinden.

De plekken zijn bekend dat ze windloos zijn en in een rechte lijn van de kast af te vinden zijn. Op deze plekken is er vaak thermiek, de darren gebruiken dit om energie te besparen.

Bijen hebben magnetische deeltjes in hun achterlijf waarmee ze kunnen navigeren. Er wordt gedacht dat darren deze gebruiken om de elektromagnetische straling van de darren verzamelplaatsen te vinden. Echter is dit nooit bevestigt.

Darrenslacht

Als de drachten aan het einde van de zomer verminderen, zal het bijenvolk langzaam in aantal afnemen. Er zullen geen nieuwe darren meer geboren worden en omdat er geen voortplanting meer nodig is zullen de darren geen functie meer dienen.

Wanneer de dracht stroom langzaam afneemt zullen de werksters na ongeveer 2 dagen stoppen met het voeden van de darren larve.

Het duurt namelijk 2 dagen voordat de hele kast doorheeft dat de dracht verminderd wordt. Mocht deze trend aanhouden dan zal de koningin na 7 dagen stoppen met onbevruchte eitjes leggen.

Er worden werksterbijen aangewezen om ook de volwassen darren de kast uit te drijven. Deze werksters zullen zich agressief gedragen naar darren en worden hierdoor de kast uitgejaagd. Er zullen ongeveer 10 tot 15 darren per dag verdreven worden. Een imker kan dit zien doordat er darren dood buiten voor de kast liggen.

Een Bijenjaar in Beeld | Bijenkalender per maand
De Werkbij | Motor van het volk

Filed Under: Imkeren Tagged With: dar, honingbij

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Welkom!

Op deze website vind je een log met aantekeningen over onderwerpen die ik interessant vind. Om een beter begrip te krijgen over bijenhouden ben ik notities gaan maken. Echter door het bijenhouden ben ik anders naar de natuur gaan kijken. Ik deel hier mijn verhalen en aantekeningen over philosophie, bijenhouden en natuur in het algemeen. Welkom en veel leesplezier. Meer...

Recent Posts

  • Boommarter | Martes martes & Steenmarter | Martes foina
  • Bunzing | Mustela putorius
  • Hermelijn | Mustela erminea
  • Wezel | Mustela nivalis
  • Europese Das | Meles meles

Categories

Copyright © 2021 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in