Hommels hebben het net als de honingbij en solitaire bijen steeds moeilijker. Een blije hommel heeft twee dingen nodig en dat zijn bloemen en huisvesting. Jij kan de hommel helpen door deze nestgelegenheid te geven, waar de hommel kan gaan wonen. Je wordt dan als het ware een “hommel imker”.
De hommel leeft net als de honingbij in een kolonie met een honderdtal andere hommels. In de natuur gebruikt de hommel (aanvankelijk van de soort) een vogelnest of muizenhol. In de vogelkast of muizenhol moet (oud) nestmateriaal aanwezig zijn. De hommel is namelijk zelf niet in staat om nestmateriaal te verzamelen.
Helaas zijn er zulk soort nestgelegenheden steeds minder beschikbaar. Dit komt met name omdat wij als Nederlanders alles netjes bijhouden en oude nestkasten opruimen om volgend jaar weer een nieuw broednest musjes te hebben.
Gelukkig kunnen we de hommel een handje helpen. Het is heel makkelijk en goedkoop om zelf nestgelegenheid te creëren. En hommels zijn soms efficiëntere bestuivers dan honingbijen wat voordeel kan opleveren als je een moestuin hebt. Door hommels uit te nodigen heb je gratis bestuiving van de lokale planten en daarnaast is geweldig om de hommels door het seizoen bezig te zien.
Hommels zijn eenmalig dus eind september als de hommels niet meer vliegen kan alles opgeruimd worden. Dus je kan per jaar besluiten of je hommels in je tuin wilt of niet. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de hommel of ze jouw gecreëerde nestgelegenheid kiezen.
Of om zelf aan de slag te gaan scroll naar onder.
Maar wat heb je nodig voor de hommelkast of hommelpot?
Je hebt 3 dingen nodig om nestgelegenheid te creëren
Locatie
De meeste hommels maken het nest op grond niveau, dit doen ze het liefst in de schaduw omdat de hommel niet houdt van felle zon. Ook moet de locatie droog zijn met goede drainage. Het is belangrijk dat het nest niet nat kan worden, hommels stoppen veel energie in het warmhouden van het broednest en water kan voor sterke afkoeling zorgen.
Voorbeelden van zulke locaties bevinden zich onder heggen, banken en langs schuttingen of andere afrasteringen. Hommels blijven relatief dicht bij huis dus het liefst moeten er binnen een straal van een kilometer veel bloemen aanwezig zijn.
Wat betreft bloemen zijn hommels minder “bloemvast” dan honingbijen. Zolang er veel bloemen van dezelfde soort bloeien, blijven ze deze bestuiven. Honingbijen doen ook de bijendans om elkaar te vertellen waar de bloemen zich bevinden.
Dit is niet het geval bij hommels, hommels zijn individualisten en elke hommel in een nest kan met stuifmeel van een verschillende soort thuis komen. Ze zoeken allemaal zelf een beetje de weg.
Nestmateriaal
Omdat hommels in het wild gebruik maken van oude nesten, moet je als je nestgelegenheid wilt aanbieden ook zorgen voor nestmateriaal.
Je kan het beste een combinatie gebruiken van wat grover en fijn materiaal. Bijvoorbeeld een combinatie van grof zaagsel en kapok of eventueel hooi en mos. Als je het nestmateriaal in de broedkamer van de kast legt is het belangrijk de eerste paar centimeter vrij te laten. Zodat de koningin niet tegen een muur van nestmateriaal oploopt.
Waar mogelijk is het aan te raden om een holletje te maken in het nestmateriaal. De hommelkoningin kan het hierdoor iets makkelijker accepteren.
Hommels gebruiken natuurlijk het liefst oud nestmateriaal wat achter is gelaten door een muis of vogel. Natuurlijk is het lastig om een oud nest in de natuur te vinden. Wat je kan doen is een oud nest van een muis uit de dierenwinkel gebruiken of zelf wat gedroogd gras en mos samenvoegen met wat muizenkeutels.
Zo heeft het gemaakte nest toch de lucht van de muis en is het wellicht makkelijker voor de hommel om deze te vinden. Echter ik denk als je een goede locatie uitzoekt dit niet nodig is. In het voorjaar vliegen hommels altijd in een zigzag patroon over de grond op zoek naar een geschikt nest. De geur van een oud nest kan eventueel helpen.
Huisvesting
Er zijn vele manieren om huisvesting aan de hommel te geven hier zullen we er twee bespreken. Namelijk de terracotta pot en de hommelkast.
Terracottapot
Deze methode is geschikt voor de meeste hommelsoorten welke graag op de grond een nest willen bouwen. [e.g. akkerhommel, aardhommel etc.]
wat heb je nodig:
– Terracotta pot met een diameter groter dan 20 cm.
– Gaas: kippengaas is prima, gaas met fijnere mazen is prima. Probeer grotere mazen te vermijden.
– Tuinslang: een standaard 18 mm tuinslang is voldoende.benodigde lengte is ongeveer tussen de 30 en 50 centimeter.
– Badmaker tegel of leisteen + wat kleinere kiezels.
- Zoek een geschikte locatie.
- Als er nog geen gat aan de onderkant van de terracotta pot zit, boor dan een gat in het midden voor voldoende luchtventilatie.
- Pak het kippengaas en buig de uiteinde zo dat deze in de pot past.
- Sla met een spijker, drainage gaten door de onderkant van de tuinslang. Dit om eventueel water wat in de tuinslang is gelopen na een regenbui weg te laten lopen.
- Bereid de plek voor waar je de hommelpot wilt plaatsen. Graaf ongeveer 4 tot 5 centimeter af en leg daar het kippengaas neer. Onder het kippengaas kan je eventueel wat grind leggen om een scheiding te maken tussen de aarde en het nest.
- Maak een geul en leg daar de tuinslang in. Zorg ervoor dat de drainage gaten naar beneden wijzen. Anders loopt het water de slang in en loopt het niet meer weg.
- Leg het nestmateriaal op het kippengaas en zet de pot over het kippengaas en de tuinslang. Schuif daarna de uitgegraven grond weer terug zodat de terracotta pot ligt is ingegraven.
- Leg wat kleinere kiezels op de bovenkant (of onderkant?) van de pot. Leg daarna de leisteen of badkamer tegel op de kiezels om inregenen te voorkomen. De kiezels zijn voor de luchtcirculatie tussen de pot en tegel.
Hommelkast
De boomhommel gebruikt graag oude nestkasten om een nest te maken. En omdat jij natuurlijk de nestkasten voor de musjes en mezen in je tuin wilt gebruiken. Kan je als alternatief een hommelkast in je tuin hangen.
Het mooie aan een hommelkast is dat je deze ook dicht bij de grond kan zetten en ook hommels uit kan nodigen welke normaal ook in de grond een nest bouwen.
Een nestkast is te verkrijgen bij een bol.com of je kan er makkelijk zelf eentje maken.
Tijd van plaatsing
Hommelkoninginnen zoeken altijd rond februari een nestgelegenheid. Het beste zou dan zijn dat je een hommelnest voor de winter begint klaar hebt staan. Zo kan je ook controleren dat er geen problemen zijn met je hommelpot of kast.
Door hem al vroeg te plaatsen kan je controleren dat er geen water in de slang blijft staan en het nest niet vochtig wordt. Wanneer je hier zeker van bent kan je het hommelnest gerust een lange tijd met rust laten.
Dus zorg altijd dat je hem plaatst vroeg in het voorjaar voordat de hommels wakker worden of plaatst de kast in de herfst. Als je het in de herfst doet kan je zomaar een overwinterende hommelkoningin in je kast vinden.
Mocht je geen hommelkoningin in je nestkast of pot krijgen laat dan het nest gewoon staan en wellicht is er in het volgende jaar meer geluk. Zorg dat je veel bloemrijke planten in je tuin hebt staan. Dan heb je grote kans dat de hommels je toch nog komen bezoeken.
Ronald says
Leuke site, leuk en duidelijk geschreven. Ik ga zowel een pot plaatsen als een nestkast voor hommels maken. Bedankt voor de uitleg.