De kraaiachtigen ondersteunen zich van andere soorten door hun vrij grote snavel die zijdelings enigszins platgedrukt is. Kraaien behoren ook to tde orde van de zangvogels.
Over het algemeen zijn kraaien intelligente vogels welke soms schadelijk kunnen zijn, omdat ze vaak nesten van andere vogels plunderen of landbouwgewassen beschadigen.
In nederland zijn er 6 soorten kraaien, en hieronder vind je een korte beschrijving van de soort.
Zwarte kraai | Corvus corone
beschrijving; De zwarte kraai is inderdaad helemaal zwart, met soms een zichtbare donker groene glans. Qua formaat lijkt die op de roek en is hierbij groter dan een kauw en kleiner dan de raaf. ze worden ongeveer 47 tot 53 centimeter groot.
De snavel van de kraai is iets breder dan de roek en is wat stomper en heeft geen kalekale mondhoek. Het vliegen gaat wat lomer dan bij de roek. In Noord-Europa – met Denemarken als zuidelijkste punt – leven bonte kraaien. Op de grens van hun gebied met dat van de zwarte kraaien komen kruisingen voor. Die kruisingen kunnen ook wat grijze tinten vertonen. De vogel is ongeveer 47 cm groot.
Voorkomen; De zwarte kraai is als broedvogel te vinden in de polders en in bosgebieden. Soms zij het er zo veel, dat ze schadelijk zijn voor andere vogels.
Gedrag/ leefwijze; Zwarte kraaien leven in paren of in gezinsverband, maar niet in kolonies. Het nest van de zwarte kraai is goed verborgen in bomen en struiken, meestal worden een stuk of vijf eieren gelegd. Ze zijn te vinden in west-, zuid- en centraal europa.
Voedsel; Het voedsel van de kraai is zowel plantaardig als dierlijk. Vooral in de broedtijd is de zwarte kraai een gevaar voor jong kleinwild (pasgeboren haasjes) en jonge vogels. Bovendien halen ze nesten uit. Dit is zeker het geval als de eigen jongen gevoerd moeten worden. ook op vuilnisbelten, bij maiskuilen en kleine verkeersslachtoffers zien we vaak zwarte kraaien. pasgeboren lammetjes zijn eveneens vaak slachtoffer van zwarte kraaien.
Pasbeboren haasjes leggen altijd in het gras te wachten tot de moeder haas terug komt. Wanneer de kraai een haas vindt kan hij de ogen van het jonge haasje eruit pikken waardoor hij zeker weet dat het jonge haasje blijft liggen. Echter sterft de jonge haas dan een pijnlijke dood.
Roek | Corvus frugilegus
beschrijving; De roek is zwart maar heeft een purperachtige metaalglans over zijn veren. Zijn snavel is vrij smal en puntig en heeft een kale witte plek bij de teugel (snavelwortel). Door deze plek lijkt de snavel langer dan die van een gewone kraai, dit hoeft echter niet het geval te zijn. Deze kale plek is er niet bij de jonge vogels. Zijn vleugelslag is sneller dan die van de zwarte kraai. De roek heeft bovendien een broek van afhangende dijveren. met zijn 46 cm is hij iets kleiner dan de zwarte kraai
gedrag/ leefwijze; De roek is een echte kolonievogel. Ze zwerven ook buiten de broedtijd vaak in groepen over bouw en weilanden. Roeken maken hun nesten bij elkaar in hoge bomen. Deze nesten worden vaak meerdere jaren gebruikt.
voedsel; Roeken zijn echte alleseters en hebben weinig voorkeur ze eten bijvoorbeeld; zaden, bessen, regenwormen, larven, slakken, maar ook aas gaan ze niet voor uit de weg. Roeken kunnen ook nesten van vogels leeghalen, al heeft dit niet hun voorkeur.
Roeken hebben een voorkeur voor sappige insecten waardoor ze veel schade in de landbouw kunnen voorkomen, door bijvoorbeeld schadelijke insecten (emelten of ritnaalden) op te ruimen.
Maar aan de andere kan vinden ze net ingezaaide akkers een makkelijke maaltijd omdat de zaden makkelijk op een rij zijn geoogst, waardoor de boer weer opnieuw moet zaaien.
Kauw | Corvus monedula
beschrijving; De kauw is voor het grote gedeelte zwart en is licht grijs in de nek en kan soms een blauwe glans over zich heen hebben. Zijn lichtgrijze tot blauwe ogen vallen op in contrast met zijn zwarte verenkleed. De kauw is ongeveer 33 cm groot waabij het de kleinste kraaiachtige in nederland is. Kauwen zijn ontzettend sociaal en kennen een duidelijke rangorde je zult ze dus ook vaak in grote getallen tegen komen.
Voorkomen; De kauw komt haast overal voor en hebben hierbij een voorkeur voor hoge gebouwen (kerken, kastelen) en boerderijen. En het liefst met zoveel mogelijk nesten bij elkaar.
gedrag/ leefwijze: De kauw is een holenbroeder waarbij hij soms andere vogels zoals de holenduif of steenuil eruit concureert. Kauwen zijn over het algemeen overal te vinden van platteland tot in de bebouwde kom. ze hebben een dieet wat bestaat uit ongewervelde insecten en zaden, granen en soms eieren. Vooral in de winter zwerven ze in grote groepen.
Voedsel; voor hun voedsel zoeken kauwen onder andere ongewervelde insecten, zaden, peulvruchten, eieren, mais en graan.
Raaf | Corvus corax
Bechrijving; De raaf is de grootste kraaiachtige welke in nederland voorkomt. De raaf kan een spanwijdte hebben van 1.2 meter en een gewicht van 1250 gram. hij heeft een zware snavel en een lange wigvormige staart. In de lucht kan hij de vreemsdste capriolen uithalen. De raaf kan 60 tot 70 cm groot zijn.
Raven zijn zeer intelligente vogels en kunnen een pact sluiten met wolven, de raaf scout hierbij naar gewonde dieren en lokken daarna de aandacht van de wolf. Als de wolf dan klaar is met eten kan de raaf daarna de rest op eten. Ook kan hij eten verstoppen en tot wel tientallen plekken onthouden.
Voorkomen De raaf was tot 1927 in nederland broedvogel. sinds 1966 komt hij hier door uitzetten weer in kleine aantallen in uitgestrekte bossen voor. Het is hierdoor een echte bosbewoner en je zult hem dus ook in vergelijking met de kraai niet in de stad tegen komen.
Gedrag/ leefwijze; De raaf is van oorsprong een bosbewoner, het is een aaseter en zoekt als een gier naar (slacht) afval, onder meer ingewanden van geschoten grote hoefdieren en dood wild.
Daarnaast eet hij ook insecten, kleine knaagdieren, larven, wormen, jonge vogles en fruit en bessen.
Ekster | Pica pica
Beschrijving; De ekster komt soms over als een wat brutale vogel, hij is heel speels valt direct op door zijn zwart-witte verenpak en zijn lange staart. Over de veren ligt een blauwgroene purperen glans. De ekster kan ongeveer 46 cm groot zijn.
Voorkomen; De ekster komt vaak in paren of in kleine groepen voor in open landschappen met wat bomen en struiken. Hij is ook te vinden in de buurt van de mens.
gedrag/ leefwijze; Eksters maken een rond tot ovaal nest met een of twee vlieggaten aan de zijkant. Deze nesten bouwen ze vaak in hogen bomen, welke zeer kenmerkend zijn in de winter als het blad van de bomen is gevallen..
Voedsel; Eksters eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. het dierlijke voedsel heeft zijn voorkeur waarbij jonge vogels, eieren en kleine zoogdieren op het menu kunnen staan. Wat betreft plantaardig voedsel eet hij eikels granen en andere granen/ bessen welke beschikbaar zijn.
Vlaamse Gaai | Garrulus glandarius
Beschrijving; De vlaamse gaai heeft een rozebruine romp, een zwarte staart met een witte stuit en blauwzwart gestreepte vleugeldekveren. Dit maakt hem eigenlijk wel de kleurrijkste kraaiensoort in nederland. Hij is ongeveer 34 cm groot wat hem iets groter maakt dan de kauw. In de bosbouw hebben ze graag vlaamse gaaien omdat deze net zoals de eekhoorn graag nootjes verstopt welke hij soms vergeet waardoor hij zorgt voor nieuwe bomen aanplant.
Voorkomen; De vlaamse gaai is in nederland een standvogel, maar in de herst komt er nog een behoorlijke doortrek van noordelijke vogels bij. hij is te vinden in bossen en parken.
gedrag/ leefwijze; het nest van de vlaamse gaai is doorgaans te vinden in jong opgaand hout. hij legt een 5 tot 7 eieren en broedt een 16 dagen.
Voedsel; Zijn voedsel bestaat meestal uit zaden, eikels, rupsen en kevers, maar in het voorjaar kan hij aardig huishouden in de nesten van zangvogels. hij zoekt de nesten stelselmatig af naar eieren en jongen.
E flisijn says
Hoi
Er staat fout bij de roek.
Zo staat er dat ze echt alles eten en twee regels later
Dat ze heel kieskeurig zijn.
Kiezen ze dan alles keurig. Lol.
admin says
Bedankt voor de oplettende reactie, ik heb het betreffende stuk aangepast.