Ik vind handen een van de moeilijkste dingen om te tekenen. Dit komt voornamelijk door de vrijheid die de handen hebben. Ze hebben meerdere vrijheidsgraden en kunnen in oneindig veel standen en poses vast gelegd worden.
Naast dat een hand meerdere vrijheidsgraden heeft bestaat deze ook nog is uit spier, pees, bot, huid en kraakbeen welke allemaal hun eigen vormen hebben. Dit allemaal bij elkaar geeft de hand iets elegant en als dit goed getekend is kan dit prachtig zijn om naar te kijken. En wanneer een hand goed is afgebeeld kan het veel vertellen over de persoon waar de hand van is.
Om goed handen te kunnen tekenen, moet je weten hoe deze in elkaar zit en kunnen versimpelen. Hier onder zie je schematisch een hand weergegeven met zijn verschillende vormen.
Wat vaak helpt is het onderwerp (in dit geval de hand) tot simpele vormen te ontleden en de grote vormen eerst op papier te zetten. Hierna kan je stap voor stap de vormen kneden tot een realistisch hand. Hiernaast kan je nog gebruik maken van vloeiende lijnen om de ritme van de arm op papier te vangen. Hierover zometeen een voorbeeld.
Ik ontleed de hand vaak zoals in onderstaande tekening is afgebeeld. Alle vingers inclusief de duim bestaan uit drie delen. De vingers kunnen in hoofdzaak worden afgebeeld als 3 cilinders. De duim heeft een L vorm met 2 losse cilinders.
Grote Vormen van de hand
De Grote vormen van de hand zijn te verdelen in de hand (groen), vingers en de duim . Zoals je kunt zien bestaat de hand uit verschillende botjes. Voor het makkelijke kunnen we ervan uitgaan dat de vingers en de duim met drie vormen (blauw, oranje, rood) aan de basis (groen) van de hand zitten.
Vormen op de hand
In je hand bevinden zich spieren, pezen, bloedvaten en vetweefsel welke uiteindelijk de hand zijn karakteristieke vorm geven. De volgende vormen zoals boven weergegeven zijn het belangrijk. Onder de knokkels, duim van de muis en de wreef van je hand.
Vingers hebben boven op het gewricht overtollig huid welke nodig is om de vinger te laten buigen. Aan de binnenkant van de hand bevinden zich kleine kussentjes welke goed te zien zijn bij mensen die meer met hun handen werken.
Plaatsing duim
Als de hand plat op tafel ligt lijkt het of alle vingers en je duim recht naast elkaar aan je pols vast zitten. Wanneer je de hand ontspannen horizontaal voor je gezicht houdt, zie je dat de duim een andere plaats op de hand heeft. Probeer dit te onthouden als je zometeen oefent om handen te tekenen.
Dit is in de notendop alle anatomie en constructie, die je als beginner moet weten om effectief handen te kunnen tekenen.
Handen stap voor stap
Gebruik bij de komende stappen stap 1 t/m 3 een HB potlood en schets licht op papier . Vanaf stap 4 kan je bijvoorbeeld een 2 B potlood gebruiken.
stap 1
De eerste stap is het ritme van de arm te vinden. Dit doe ik door een grote actielijn op papier te zetten. Maak deze lijn met een grote schetsende beweging.
Stap 2
Als volgt zet ik de grote vorm van de achterkant van de hand neer, hierbij houd ik ook rekening met de muis van de duim. Teken ook een stuk van de arm, zodat de arm meer een geheel vormt.
Stap 3
Bepaal de basisvorm van de vingers, dit zijn vaak cilinders welke in perspectief getekend zijn.
Stap 4
Zodra je de fundatie van je tekening hebt neer gezet kun je de eventueel met een 2 B potlood de vormen met elkaar te verbinden. Meestal sla ik stap 1 t/m 3 op papier over en probeer ik de grote vormen voor mezelf op papier in te beelden. Maar voordat je dit kunt doen is het eerst belangrijk om de anatomie en proporties van de hand te kennen en te oefenen.
Door als laatste stap schaduw en highlights toe te voegen aan je tekening krijgt deze meer diepte.
Gefeliciteerd je kunt nu als je bovenstaande stappen gevolgd hebt zelf handen tekenen.
Gerda van van Rijnberk says
Leuk, dankuwel voor deze stappen.
f mohiby says
thanksssss